Meidän mahtava IWELLOjengi kokoontui jälleen torstaina yhteistreeneihin ja kuulemaan asiaa ravinnosta. Käyntiin pyörähti siis jo hyvinvointivalmennuksen toinen viikko. Käyhän lukaisemassa IWELLOjengin esittely ja meidän yksilölliset tavoitteemme täältä, jos on mennyt ohi, että mikä se tämä tämmöinen jengi oikein on!

No, miten eka viikko sitten minulla meni. Edellisviikollahan saimme kotiläksyksi miettiä SWOT-analyysin tapaan uhkia, joihin saattaisimme törmätä projektin edetessä. Jostakin pitäisi myös luopua, jotta kalenterista vapautuisi aikaa projektille, eikä se aiheuttaisi vaan ylimääräistä stressiä. Minä päätin luopua ensinnäkin turhasta koneella istumisesta ja toiseksi tekosyistä. Hirrrrveen hyviä päätöksiä, kunhan vielä keksisin että miten hitossa mä käytännössä toteutan ne?! Täytyykö vaan alkaa sammuttamaan kone tiettyinä aikoina (ja olla silloin koskematta myös puhelimeen tai ipadiin...)

Läksynä oli myös suunnitella treeniviikko, joka sisältäisi kolme kertaa liikkumista. Tämän kanssa onnistuin paremmin:
Maanantai: Kahvakuula 30min
Tiistai: Remontointia hiki päässä 6h
Keskiviikko: -
Torstai: IWELLO yhteistreenit Core 30min
Perjantai: Kahvakuula 30min
Lauantai: -
Sunnuntai: Jooga 20min. (Tarkoitus oli tehdä kävelylenkki, mutta migreenissä en kyennyt kuin rentouttavaan joogahetkoseen.)

Torstain tapaamisessa aiheena oli ravitsemus. Koutsimme Henna muistutteli meitä ihan perusjutuista; siitä vanhasta kunnon ruokaympyrästä, säännöllisestä ruokailusta, vedenjuonnista jne. Juttelimme paljon myäs erilaisista ilmiöistä joita ravitsemukseen liittyy; superfoodeista, erilaisista kuureista ja ruokavalioista ja tästä fitness-ihannoinnista joka tällä hetkellä vallitsee. Pohdimme, voisiko itsensä haastaa olemaan jonkin aikaa ilman sokeria. Itselläni herkut (tai lähinnä karkki) on se ongelma nro 1, mutta en silti tiedä olenko valmis kokeilemaan sokerittomuutta, ainakaan juuri nyt. Kotiläksyksi saimme miettiä yhden asian, jonka omassa ruokavaliossaan muuttaa. Hyviä ajatuksia heräsi siitäkin, että pitäisikö ainaisen vähentämisen ja kieltämisen sijaan ajatella positiivisesti ja tuoda jotakin lisää omaan ruokavalioonsa.


Minä ajattelin lähestyä tätä asiaa nimenomaan näin. Pyrin lisäämään hedelmien, marjojen ja erilaisten smoothien määrää, sen sijaan että kieltäisin itseltäni kokonaan karkit. Jospa näin tekisi sitten vähemmän mieli karkkiakin. (Tavallaanhan aloitin tämän jo edellisviikolla leipomalla mamman marjapiirakan ja syömällä sen kokonaan yksin, kröhöm...) Herkkujen totaalinen kieltäminen itseltäni saa minut himoitsemaan niitä vaan enemmän. Olenkin verrannut joskus tätä sokeririippuvuutta ihan oikeisiin addiktioihin; sokerinarkkarina sitä koko ajan miettii mistä ja milloin saa seuraavan annoksen ja tukalassa paikassa sitä on valmis tekemään mitä vaan saadakseen sen sokeriannoksensa. Säälittävää selkärangattomuutta!

Oman ruokavalion kanssa tilanne tuntuukin kaikinpuolin toooosi hankalalta. Maha tuntuu olevan jatkuvasti tulehtunut ja minkä tahansa ruuan tai juoman suuhunsa laittaminen tuntuu mahassa kuin sinne kaadettaisin rikkihappoa (ei sillä että olisin koskaan kokeillut). Viime päivät olenkin viettänyt taas sängyllä pötkötellen järkyttävissä mahakivuissa, mikään ei ole pysynyt sisällä. 

Kiellettyjen ruoka-aineiden lista pitenee päivä päivältä ja tuntuu että syön joka päivä samoja ruokia, joka turhauttaa ja kyllästyttää. Tällä hetkellä ruokavalioni on gluteeniton ja aikalailla FODMAP-ohjeen mukainen, lisättynä vielä osin refluksiruokavalion tuotteilla. En myöskään syö punaista lihaa, perunaa enkä riisiä, maitotuotteita käytän vain satunnaisesti. Syön kaikenkaikkiaan melko terveellisesti, mutta todella yksipuolisesti ja lisäksi varsinkin näin kotosalla ollessa todella epäsäännöllisesti. Juon myös ihan liian vähän vettä, en vaan muista! Joku tolkku tähän hommaan pitäisi saada, petrattavaa on monellakin osa-alueella...

Ravitsemusasioissa onkin itselläni monen monta pähkinää purtavana (ihan kirjaimellisestikin) ja asennemuutosta herkkuihin pitäisi tehdä omassa päässään. Olen muuten löytänyt ruoka-asioissa sellaisen helpotuksen, että 'mitä tänään syötäisiin'-dilemma helpottuu huomattavasti kun sisäistää, ettei ruualla tarvitse olla nimeä. Ei siis tarvitse keksiä että tänään on Pasta Carbonara, huomenna makaroonilaatikko ja ylihuomenna Bouillabaisse. Ostan lihaa ja kasviksia, niistä ei tarvitse syntyä mitään millä on nimi, on vaan lihaa ja kasviksia. Mahalaukku ei tiedä onko saapuvalla ravinnolla ollut nimeä, onko se reseptin mukaan valmistettu tai miten se on ollut lautaselle aseteltuna. Ruoka on kehon polttoainetta, simppeliä!

Ravitsemusasioiden jälkeen käväisimme tekemässä tehokkaan core-treenin ihanassa auringonlaskussa Jyväsjärven rannalla. Kehitettävää riittää tuolla korsetinkin alueella... Hyvät treenit, taas sai mennä kotiin onnellinen hymy naamallaan :)

Heräsikö ajatuksia ruokavalio asioista? 
Minkä yhden muutoksen sinä voisit tehdä omaan ruokavalioosi?