Olen tehnyt blogiin neljä vuotta sitten yksinkertaisen ohjeen helpon kuvakollaasin tekemiseen ja tuo postaus onkin ollut kautta aikain yksi blogin luetuimpia postauksia. Olen hyvin pitkään luvannut tehdä ohjeesta päivitetyn version, koska itse editori ja sen ulkoasu ovat vähän muuttuneet vuosien saatossa. Valitettavasti tämän lupaukseni lunastamiseen on mennyt ihan luvattoman pitkä aika, pahoittelut siitä. Nyt vihdoin ehdin tekemään päivitetyn ohjeen, olkaa hyvät! Tällä ohjeella jokainen osaa varmasti tehdä kuvakollaasin vaikka ei olisi koskaan aiemmin sellaista tehnyt.

Klikkaa osoitteeseen www.picmonkey.com 
Mitään rekisteröitymistä tai lataamista ei tarvita. Pääset suoraan tekemään kollaasia. Picmonkey on tosi helppokäyttöinen nettisivu kuvien muokkaamiseen, pienten suunnitelmien ja kollaasien tekemiseen. Perustoiminnot pitäisi olla helposti löydettävissä, vaikka sivuston ulkoasu hieman muuttuukin, jopa viikottain, parhaillaankin etusivulla taitaa tervehtiä jokin halloweentyyppi.


Tehdäksesi kollaasin valitse yläpalkista Collage. 


Aloitussivulta pääset valitsemaan haluamasi kuvat kollaasiin.


Jos haluat esimerkiksi tuoda kollaasin kuvat omalta tietokoneeltasi, valitse add images kohdasta my computer. Jos käytät omia kuviasi, alemmasta alasvetovalikosta tulee olla valittuna your own, voit kuitenkin valita myös omien kuvien sijaan samples, jos haluat käyttää ohjelman valmiita kuvia, vaikkapa aluksi testataksesi kollaasin tekemistä :) (Ohjelma saattaa heittää mallikuvat myös oletuksena ensin ruutuun. Clear all tyhjentää kollaasin) Valitsemasi kuvat ilmestyvät valikon alapuolelle.

Kollaasi on oletusarvoisesti yleensä kolmepaikkainen. Valitsemalla sivupalkista layouts pääset vaihtamaan kollaasin muotoa vastaamaan tarvitsemiasi kuvapaikkoja. Valittuasi kollaasin layoutin palaa takaisin ensimmäiseen, images kohtaan ja raahaa hiirellä kuvat haluamiisi soluihin. 

Voit hieman liikuttaa kuvia solujen sisällä hiirellä vetämällä, samoin voit muokata kuvasolujen kokoa hiirellä vetämällä kuvien rajakohdasta. Kuvan tai kokonaisen kuvasolun voit poistaa kunkin kuvan oikean yläkulman raksista. Voit myös raahata kollaasiin lisää kuvia; ohjelma tarjoaa mahdollisia paikkoja kun vedät uutta kuvaa listastasi kollaasin päälle. Näin sinun ei tarvitse aloittaa alusta vaikka päättäisitkin tehdä useamman kuvan kollaasin (tai pienemmän) kuin millaisen layoutin aluksi valitsit. Kollaasin muotoa voi toki vaihtaa keskenkin suunnittelun palaamalla layouts kohtaan, vaihtamalla muodon ja järkkäilemällä sitten kuvat uusiksi soluihin.

Voit muuttaa kollaasin kokoa ja muotoa joko alapalkista kirjoittamalla halutun koon tai venyttää kollaasia hiirellä pysty- tai vaakasuunnassa reunasta vetämällä. Lukosta saat lukittua mittasuhteet mikäli teet koon määrityksen numeroin.

Sitten enää hienosäätöä! Swatches kohdasta voit raahata kuvasoluun erilaisia teemojen mukaisia "taustapapereita". Kätevää, jos esimerkiksi haluat lisätä myöhemmin johonkin kuvasoluun tekstiä tai muita elementtejä, näitä voit käyttää taustoina.

Background kohdasta muokataan kollaasin tausta.
Spacing - solujen välistys, välistyksen voi poistaa kokonaankin
Corner rounding - kuvasolujen kulmien pyöristys
Color - taustan väri. Klikkaa mieleinen väri paletista, pipetillä voit napata mieleisen sävyn kollaasin kuvasta. Transparent background tekee taustasta läpinäkyvän.

Sitten varmistetaan että kollaasi todellakin on valmis ja napsautetaan yläpalkista SAVE. Valitaan avautuvalla sivulla tiedostolle nimi ja kuinka hyvälaatuisena kuva tallennetaan Roger - Pierce - Sean. Kuvan kokoakin voi vielä muokata tässä vaiheessa. Tallennus tekee kollaasista yhden .jpg/.png-kuvan, jonka jälkeen kollaasin tai sen kuvasolujen sisällön muokkaaminen ei enää onnistu. 

Näin on kollaasi valmis!
Halutessasi voit muokata kollaasia vielä tavallisen kuvan tapaan palaamalla tallennuksen jälkeen Picmonkeyn etusivulle ja avaamalla kuva edit-kohdasta. Editorilla voit lisätä esimerkiksi tekstiä, kuvia tai muita tehosteita kuvaan. Tästä kuvankäsittelyn osuudesta lupaan kuitenkin tehdä vielä oman postauksensa :)

Kertokaahan, onnistuiko kollaasi näillä ohjeilla? Vai jäikö jokin hämäräksi?
Sitten ei muuta kuin kollaasien tekoon!

Kivaa loppuviikkoa! :)