Sain viime viikolla päätökseen melkein kolme viikkoa kestäneen suursiivousprojektini. Homma alkoi salakavalasti yhtenä lauantaina sikamaisen väsymyksen kourissa työpäivän jälkeen ja projekti tuntui paisuvan koko ajan sen edetessä hiljalleen. Ajattelin ensin tekeväni vähän normaalia viikkosiivousta perusteellisemman siivouksen, innostuin kuitenkin vaihtelemaan huonekalujen paikkojakin. Kunnes päätinkin siivota samalla myös kaapit ja laatikot, järjestää vaatekaapit ja erotella kirpparikamat, pyyhkiä seinät, pestä väliovet ja kaappien ovet, puhdistaa uunin, kiillottaa hanat ja kodinkoneiden rasvatahraiset etulevyt, puhdistaa jääkaapin, pestä kylppärin seinät ja lattian, imuroida sohvat, käydä läpi sisustustavarat ja siirtää tarpeettomat kirpparille, pestä, tuulettaa, puhdistaa ja järjestellä kaiken mahdollisen. Tietenkin sisustusintokin vaan kasvoi kodin uudistuksen keskellä ja Ikeasta tuli roudattua tavaraa niin että loppukuun olen todella kusessa rahattomana. Tämän kaiken tein ja paljon muutakin ja olen nyt niin tyytyväinen itseeni!


Kaappien kollaaminen pitkästä aikaa herätti kyllä monenlaisia ajatuksia. Tuntuu että viimeisen vuoden olen mennyt eteenpäin kuin sumussa ja stressaantuneena laiminlyönyt kotiani ja se jotenkin surettaa mua. Kiireessä olen työntänyt jemmaan ties mitä ja ajatellut katsovani tuon läpi sitten joskus, laittanut jotain talteen ja ajatellut miettiväni myöhemmin sen käyttötarkoitusta jne. Arvatkaapa paljon roskaa tälläinen ajattelu ajan mittaan oli kerryttänyt tänne kämppään? Tallessa olivat niin ostamieni laitteiden ja muiden pakkauslaatikot, postituspussit, muovikassit, aikakausilehdet, kaikki mitä nyt voi kuvitella jemmaavansa, pitkältä ajalta! Pelkästään roskaa tuli noin kolmen jätesäkillisen verran, pahvin ja kartongin yhteismäärää en halua edes tietää, sitä kuskattiin keräykseen useammankin henkilön toimesta, kirpparille menevää vaatetta kolme isoa Ikea-kassillista, aikakausilehtiä todella monta pinoa (kaikki Cosmot vuodesta 1999, lehden ilmestymisen alusta saivat vielä jäädä, kaikki muu lähti kierrätykseen). Siivotessani tunsin välillä oikein häpeää. Tämän kaiken paskan keskellä olen sitten manannut että joka paikka on täynnä eikä mitään mahdu mihinkään! No shit Sherlock!

Vähän iltalukemista?

Minä tykkään tavaroista, niin paljon ettei musta tule koskaan minimalistia, vaikka se olisi kuinka muodikasta nyt. Toisaalta arvostan kyllä kovasti ihmistä joka osaa luopua eikä kerää ympärilleen turhaa tavaraa, minusta ei tähän ole. Tykkään kaikesta kauniista ja söpöstä ja uusi juttu kotiin tai uusi vaate tuovat mulle ihan suunnattomasti iloa. Minulla on edelleen jemmoja ja säästän joitain muistoja vaikka ne olisivat kuinka älyttömiä tai tyhmiä. Olen tosi huono luopumaan tavaroista ja kehitän vahvoja tunnesiteitä joihinkin juttuihin, varsinkin lahjaksi saatuihin tai muihin sellaisiin jotka liittyvät johonkin kivaan muistoon. Tykkään myös kovasti tästä tunteesta kun koti on siisti. Kirpparipöytä tuottaa hyvää saldoa ja dollarinkuvat silmissä odotan lisää ja toisaalta hyvä tuotto innostaa luopumaan vielä enemmästäkin tavarasta.

Ihan ekat itse kiinnitetyt taulut on seinässä, wohooooo!

Niin ylpeä kuin tämän projektin valmistumisesta olenkin, jatkossa ei näin massiivinen siivousprojekti kuitenkaan enää houkuttele. Jäljellekin jäi vielä tehtävää, pieniä paikkailu- ja maalaushommia ja muita pieniä korjailuja. Suunnitteilla on uusia projekteja ja tuunailujuttuja. En halua että mun elämä menee ohitse sumussa ja laiminlyön sen takia mulle tärkeää, eli tätä omaa kotiani. Mun on ruettava kiinnittämään huomiota näihin juttuihin ja haluan että mulla on aikaa ja voimia muuhunkin kuin työhön. On pakko miettiä ja muistaa kuinka paljon on liian paljon. Viikonloppuna sainkin tärkeysjärjestyksestä taas hyvän muistutuksen kun jouduin lauantaiyönä sairaalan ensiapuun. Sydän veteli aivan omia reittejään ja lääkärikin sen totesi mitä tiesin itsekin: "Tämä johtuu stressistä, sinun pitää tehdä jotain elämällesi"


Kodin siivous- ja muutosprojektin ensimmäiset valmiina esitellyt huoneet löytyvät täältä: Makuuhuone, eteinen, kylpyhuone. Tulossa on vielä keittiö ja olohuone.