26 tammikuuta 2016

Käyttääkkö syöpävaarallista kosmetiikkaa vai ei?

Lähettänyt Tiia / Littlebigthings klo 15.31
En usein jaksa kiinnostua somessa leviävistä hysterioista, en hyvistä enkä pahoista. Enemminkin kaikenlainen kohkaus ja vöyhötys ärsyttää mua. Hyvin usein asioista ja ilmiöistä tuodaan esiin vain yksi puoli, enkä jaksa nähdä vaivaa selvittääkseni taustoja. Päässäni on jo liiankin paljon pyöriteltävää ilman mitään ylimääräistä. Varsinkaan jos ei ole kysymys jostain todellisesta sydämen asiasta, annan olla. Tiedättehän, toisesta korvasta sisään, toisesta ulos. 

Tällä kertaa kuitenkin kolahti vähän enemmän. Tultiin lähelle niitä minulle tärkeitä asioita. Kosmetiikka, rakkauteni.

Huomasin viime viikolla Facebookissa linkin Kemikaalicocktail-blogin postaukseen, joka käsitteli Suomessakin myytävää kosmetiikkaa, joka sisältää kiellettyä polyaminopropyl biguanide (PHMB) -nimistä ainetta. Kemikaalicocktail-blogin listasta löytyi 36 Suomessakin myytävää tuotetta, jotka sisältävät tätä kemikaalia, jonka epäillään aiheuttavan syöpää, häiritsevän lisääntymisterveyttä ja olevan ympäristöllekin haitallinen. Suurimman osan tuotteista valmistaja on Loreal (mm. Vichy, La Roche -Posay, Loreal ja Garnier -tuotemerkit) joka on kieltäytynyt vetämästä pois myynnistä vaarallista ainetta sisältäviä tuotteitaan. Viime viikon jälkeen vyyhti aineen ympärillä on paisunut entisestään ja ainetta sisältäviä tuotteita on löydetty yhä enemmän. 

Kuittasin aiheen ensin olan kohautuksella viherpiipertäjien vouhotukseksi ja ajattelin että kyseessä on ihan mahdoton taistelu tuulimyllyjä vastaan. Löysin kuitenkin listalta tuotteita joita löytyy omastakin käytöstä. Tämä pysäytti. Yhtäkkiä ei huvittanutkaan sipaista kasvopesun jälkeen naamaan syöpävaarallista misellivettä. Mietin haluanko todellakin käyttää näitä kiellettyjä tuotteita. Entä haluanko kuluttajana tukea jättiyritystä joka haluaa käyttää tuotteissaan vaarallista kemikaalia?

Taidanpa tutkia tuotteeni tarkalla seulalla ja roskiin päätyvät nämä listan tuotteet. Onhan näitä vaihtoehtoja!
Mitä mieltä olet aiheesta? Oletko tsekannut läpi kosmetiikkasi? Vai kiinnostaako tuotteiden sisällöt?


9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

sinänsä "hauska" että just kyseistä tuotetta ainakin mun alueen citymarketit pullollaan noita pulloja 5e/kpl! toi tuote on kyllä ollut ykkönen käytössä, hinta ja koko ja laatu on ollu kohdillaan, mutta en kyllä enään taida tuotetta ostaa.. :/

Syvältä.Sanna. kirjoitti...

Kiinnostaa. Olen huomannut aikamoisen muutoksen pesuainevalikoimassamme, joka on itseasiassa tullut ihan huomaamatta fiksumpaan suuntaan. Olemme ensimmäinen sukupolvi joka käyttää tässä määrin eri kemikaaleja ja paljon, joten onhan näillä vaarallisia aineita sisältävillä aineilla pakosti jokin vaikutus tulevaisuuden lajiimme. En kuitenkaan ole supertuoteselostekyttääjä, mutta sanoisinko että tarkkaavaisempi kuitenkin.

Ella/Edgy Beauty-blogi kirjoitti...

Mulla löyty yksi tuote, jota en edes käytä päivittäin (Garnierin silmämeikinpoistoaine). Totesin, että käytän tämän pullon loppuun, ja seuraavaksi testiin lähtee jotain muuta. Eli en jatkossa osta tuota sisältäviä tuotteita, mutta olemassaolevat käytän kyllä. Maalaisjärjellä pääsee näissä asioissa aika pitkälle, ja luotan meidän viranomaisiin :)

Piia kirjoitti...

Tuo kielto taisi astua voiman 2015 alussa eli voi osa kaupan hyllyillä ja etenkin ihmisten omilla hyllyillä olla tuotu maahan ennen kiellon voimaantuloa. Mutta hyvä se on tarkkana olla!

Iina M. kirjoitti...

Ärsyttää, kun löytyi mun superhyvä Vichyn misellivesiputsari listalta. Roskiin meni. :(

Tiia / Littlebigthings kirjoitti...

Anonyymi: Joo tästä ilmiöstä olikin Kemikaalitutkassa juttuakin, yrittävät saada myytyä loput myrkyt vielä. Aika törkeetä :/

Sanna: Musta tuntuu et mäkin alan herätä vähän tähän aiheeseen, vihdoinkin. No, ihan hyvä vaan olla tietoisempi, ainakin näillä allergioilla :)

Ella: Totta :) Itselleni tuli tästä nyt enemmänkin periaatekysymys tuon Lorealin vastuuttoman asenteen vuoksi.

Piia: Omassa hyllyssä varmasti on mullakin paljonkin vanhoja tuotteita. Mutta kyllä musta yritykselle vuosi on sellanen aika, et ne tuotteet saa vedettyä pois jos vaan mielenkiintoa löytyy.

Iina: Höh. Jostain syystä noita misellituotteita oli listoilla aika paljon. Kannattaa muuten tsekata aina vielä putelikohtaisesti inci-listat. Tuotesisällöt on voineet muuttua listan tietojen keräämisen jälkeen. Mun silmämeikin putsari löytyi siltä laajemmalta listalta, mutta tuotetta oli muutettu eikä purkista enää ainetta löytynyt, onneksi!

Anonyymi kirjoitti...

Supsittelisin ympäristökemistinä jättämään kosmetiikan ylipäänsä kaupan hyllylle. Tällaiset esiin tulevat kemikaalit ovat vain jäävuoren huippu. Kosmetiikka sisältää runsain mitoin täysin hyväksyttyjä kemikaaleja, jotka ovat erittäin haitallisia ympäristölle, saatika sitten ihmiselle. Esimerkiksi tuoksut ovat usein hormonien kaltaisia yhdisteitä, jotka häiritsevät kehon omaa hormonitoimintaa ja voivat esimerkiksi aiheuttaa lisääntymisvaikeuksia. Ihminen ei tarvitse mitään purkkeja tai purnoikoita, tai hyvin simppeleillä kemikaaleilla pärjää. Kuinka suuri osa iho-ongelmista onkaan näillä kyrkyillä itseaiheutettua? Ja sitten lisätään nassuun myrkkyjä, jotta saataisiin oireet kuriin.
Itse olen alan ihmisenä erittäin huolestunut ympäristön kemikalisoitumisesta, ja ihmettelen suuresti ihmisten välinpitämättömyyttä. Monet yhdisteet ovat sellaisia, että ne eivät esimerkiksi hajoa jätevedenpuhdistamolla, eivätkä kovin äkkiä vesistöissäkään.

Tiia / Littlebigthings kirjoitti...

Hyviä ajatuksia kyllä. Ehkä se on tämän ajan trendi että ei jakseta kiinnostua tässä informaatiotulvassa aiheesta. Itsellä ainakin kiire (ja varmasti laiskuuskin) on syynä ettei ehdi paneutua aiheeseen vaikka haluaisikin olla tietoisempi valinnoissaan. Ja joskus paikkaansapitävän tiedon löytäminen on tosi vaikeaa.

Riitta T kirjoitti...

Minä käytän tuon miselliveden loppuun (lähes täysi pullo), uutta en enää osta. Eihän sitä tarvitse silmiin laittaa eli pyyhkäisen kasvot ensin misellivedellä ja päälle vesihuuhtelu. Lisäksi sivellinpesuaineena tuota voisi myös käyttää, johon myös vesipesu lopuksi. Luulen, että esim. auringossa olo on lopulta vaarallisempaa tai ainakin yhtä vaarallista kuin nämä aineet. Parilla tutullani, jotka eivät ota aurinkoa, on todettu tyvisolusyöpä kasvoissa. Ja he eivät käytä kosmetiikkaa.

Lähetä kommentti

Kommentteja! Kiitos nam! :)

 

Littlebigthings Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review