Kuinkas ollakaan lupauduin ennen juhannusta kokeilemaan paleoruokavaliota. Ihanainen Emmi Spark with me -blogista kertoi aloittavansa kokeilun ja hupsis huomasinkin olevani samassa veneessä, niin mielenkiintoiselta se kuulosti. Äkkirysäyksellä aloittaminen ei onnistu heti huomenna koska päätös tuli tehtyä niin äkkiä että kaapista täytyy syödä pois kielletyt jutut ja en pääse tänään kauppaankaan täydentämään kaappia. Pikkuhiljaa on kuitenkin tarkoitus muuttaa ruokavalio paleoruokavalioksi. Ihan kokeilumielessä, miltä olo tuntuisi ja kuunnellen mitä maha siitä tuumaisi.

Mutta mitäkö se paleo sitten tarkoittaa?

"Suurin osa aterioista koostuu eläinproteiinista, rasvasta ja kasviksista. Ideana on siis syodä mahdollisuuksien mukaan sellaisia ruokia, joita olisi ollut tarjolla meidän kivikautisille esi-isillemme. Pohjana tälle ajatukselle on se, että meidän geenimme ovat muotoutuneet miljoonia vuosia kestäneen evoluution tuloksena. Ne ovat edelleen käytännössä samat kuin kivikautisilla esi-isillämme, eivätkä ole ehtineet mukautua uusiin (neoliittisiin) ruokiin, kuten viljoihin. Kuitenkin on hyvä pitää mielessä, että kaikki “kivikautinen” ruoka ei ole hyväksi ja kaikki uusi ruoka ei välttämättä ole terveydelle haitallista. Paleon tarkoituksena ei siis ole mikään luolamiesleikki, vaan sitä voi käyttää viitekehyksenä tehdessään ruokavalioon liittyviä valintoja."

Paleosyömisen perusteet
  1. Reippaasti eläinproteiinia: lihaa, kalaa, mereneläviä, lintuja, kaikenlaista riistaa, kananmunia
  2. Kasviksia niin paljon kuin napa vetää, pohjana vähähiilihydraattiset kasvikset (esimerkiksi salaatit, kurkku, tomaatti, kaalit, paprikat…) ja tarpeen mukaan enemmän hiilareita sisältäviä juureksia (ei perunaa) ja marjoja
  3. Rasvoja: kookos, voi, kaakao, avokado, extra neitsytoliiviöljy
  4. Välillä vähän hedelmiä (rajoitetusti fruktoosisisällön takia) ja pähkinöitä/siemeniä (rajoitetusti omega-rasvahappotasapainon takia)
  5. Yleisesti: Suosi oikeaa ruokaa. Se on käsittelemätöntä, mahdollisimman lisäaineetonta ja sokeroimatonta. Mitä lyhyempi tuoteseloste, sen parempi ja mielellään ei tuoteselostetta ollenkaan.


Nammmms, nälkä tulee kun selailee netistä erilaisia paleoaiheisia sivustoja ja ruokareseptejä. Hurjaa muutostahan tämä ruokavalio ei omaani tuo, viljathan ovatkin jo pois ja maitotuotteetkin olleet aika vähillä viime aikoina. Lähinnä einesruuan ja prosessoidun sapuskan poistuminen ja kasvisten lisääminen ovat tälle laiskurille se haaste. Ja ne karkit... Juhannuksen mässäilyn ja varsinkin viljan syömisen jälkeen mun maha todella huutaa apua ja pian! Siirrynkin siis takaisin tutkimaan ensi viikon uudenlaisia herkkuja ja laatimaan huomiseksi kauppalistaa.

Löytyykö teiltä kokemusta paleoruokavaliosta? Oletteko kokeilleet tätä, tai jotain samantyyppistä? Miten se vaikutti, mitä tykkäsitte? Ja löytyykö jaettavaksi jopa reseptejäkin? Kertokaahan!


Kuvat: we<3it