12 syyskuuta 2016

Vehnähöttöpalkintoja ja toimenpidejännitystä

Lähettänyt Tiia / Littlebigthings klo 23.25
Tiedättekö mikä on se toimenpide, josta kuulee jokaiselta sen läpikäyneeltä, ettei koskaan enää anna tehdä sitä itselleen ja mistä kuulee eniten niitä karseita kokemuksia ja kauhutarinoita? No ainakin minä väittäisin sen olevan gastroskopia eli mahalaukun tähystys.

Minulle tähystys tehtiin eka kerran kun olin pienenpienikokoinen parikymppinen tyttö ja trauma on kulkenut mukanani kaikki nämä vuodet. Pahinta tähystyksessä oli tukehtumisen tunne, kun joka rööri oli täynnä jotain eritettä, eikä henki tuntunut kulkevan mistään; räkää, kyyneleitä, limaa ja oksennusta jota sitten haukoin yhä syvemmin henkeeni. Eikä se järkyttävän paksuinen letku kääntyilemässä sisuksissakaan kauhean ihanalta tuntunut, koepalojen ottamisesta puhumattakaan. Refleksinomaisesti siinä sitten räpiköin hakaten kaikkea ympärilläni kuin kuolemaa vastaan taisteleva. Varmasti kaunista, mukana ollut äitikin itki toimenpiteen jälkeen. Shokkitila kesti pitkään.

16 vuotta olen nyt toimenpiteen uusintaa vältellyt, vaikka moninaiset mahavaivani olisivatkin vaatineet uusintatähystystä jo vuosia sitten. Nyt on kuitenkin tässä Fear Factoryssa kohdattava puutarhaletku, tapahtui mitä tapahtui. Äiti tulee mukaan tälläkin kertaa tehtävänään vartioida, että henki kulkee jostain kautta. Sitä en tiedä kävelenkö ulos sairaalan ovesta pelkoni voittaneena, vai vaan esilääkittynä pelkurina. Huomenna se selviää.

Varmuuden vuoksi (ja vähän palkinnoksikin) annoin itselleni luvan yrittää saattaa maha mahdollisimman ärhäkkään tilaan nauttimalla kaikkea sitä mitä gluteeniton ruokavalioni normaalisti välttäisi. Uskokaa kuulkaa että olenkin tänään nauttinut upottaessani hampaani aamukahvin kera kinkku-juusto croissantiin ja päiväkahvilla uunituoreeseen berliininmunkkiin. Illaksi ostin kotiin vielä Fisupizzaa, Fazerin kuningatarpiiraita ja Suffelin. Kuolempahan pulleana ja onnellisena. Pitäkäähän peukkuja!

Onko sinulle tehty mahantähystys? Millaiset muistot jäi? 
Tai mikä on karmein toimenpide, jossa sinä olet ollut?
8 kommenttia:

Irina - White & Fresh kirjoitti...

Uh, aika hurjan kuulosta. Kolonoskopia kuulostaa aavistuksen lempeämmältä kuin gastroskopia. Ajatus putken tunkemisesta kurkkuun on kieltämättä aika ahdistavaa. Itselläni tosin kamalin ja hirvein kokemus on selkäydinpunktio. Never ever again elleivät sitten nukuta mua. Tsemppiä vielä toimenpiteeseen! <3

Lyde kirjoitti...

Oijoi, tsemppiä! Miehelleni on tehty tuo "kumpaakin kautta" ja ilmeisesti oli aika kaamivaa. Oli ollut pakko keskeyttää toimenpide ennen koko suolen tsekkausta koska hän oli mennyt niin pahasti hyperventilaatioon tms. Tämä oli kai kuitenkin ollut siinä alakerran kautta, eli ei oo kivaa sekään :-/ Ehkä se esilääkitys on ihan ok? Tsemppiä!

Annukka kirjoitti...

Kyllä on tehty ja jotakuinkin samanikäisenä kuin sullekin, mutta vielä on se letkun nieleminen tuoreessa muistissa. Ja se, kuinka tuntui, että siitä esipuudutusaineesta turposi kitalaki tukkoon. Ei kivaa :(

Hoitaja (tai siis se, joka sitä letkua sinne kurkkuun ujutti) sanoi vaan, että koita kuvitella, että nielet pientä perunanpalaa, mutta ei auttanut. Sen verran pitkää puikulaa oli, ettei siitä kakomatta selvinnyt.

Täältä tulee ihan hirrveesti tsemppiä, että selviät kunnialla, eikä enää ikinä tarttis mennä uudelleen <3

Tiia / Littlebigthings kirjoitti...

Irina: Kiitos, selvisin ihme kyllä kunnialla! MTämä uusinta ei ollut läheskään niin paha kuin eka kerta. Mulla selkäydinpunktio ei pääse edes top 5 karseimpien listalle, mutta mulle on varmasti osunut aina hyvä lekuri :)

Lyde: Mullekin on tehty kumpaakin kautta, eikä kolonoskopia tosiaan oo mitään tähän verrattuna, mutta selvisin kuitenkin :) Jäi vieläpä parempi muisto entisen karmean tilalle.

Annukka: Joo se puudute on kyllä karsee, joka kerta nielaistessa mietin nielaisenko oman kieleni :O Pitkää puikulaa oli, mutta selvisin hengissä, kehuivat jopa että olin kuin esimerkkitapaus :)

Ruut kirjoitti...

<3 <3

Ansku kirjoitti...

Hienoa että selvisit :)
Itselle karmeinta on ollu kohdunkaulanpuudutteen laitto. Edes sektio ei ollut niin paha. Eli se kohdunkaulanpuudute laitettiin myös turhaan, kun sektioon meni kuitenkin :D huoh! Eli synnytykseen nämä mun karmeudet liittyy, kun ei juurikaan muita toimenpiteitä ole tehty.

Tiia / Littlebigthings kirjoitti...

Ruut: <3 <3

Ansku: Joo nuo alakerran toimenpiteet on kanssa ihan oma lukunsa :/ Auts kun sattuu ajatuskin!

Syvältä.Sanna. kirjoitti...

Täällä on taistelu myös erilaisten mahavaivojen (mm.järkyttävä kipu ja turvotus) kanssa vuosia. Olen aina pitänyt sen ärtyneen suolen piikkiin. Jokin aika sitten luin hiivasyndroomasta ja se kyllä selkeennytti ajatuksia ja apua tai ainakin helpotusta on löytynyt tuon myötä. Toivottavasti sinunkin vaivoihin löytyy sy ja helpotus.

Lähetä kommentti

Kommentteja! Kiitos nam! :)

 

Littlebigthings Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review