29 heinäkuuta 2013

Ravintoterapeutin vastaanotolla

Lähettänyt Tiia / Littlebigthings klo 8.10
Pääsin viime viikolla yhteistyön merkeissä kokeilemaan palvelua, jota olen halunnut jo pitkään kokeilla. Kävin nimittäin tapaamassa ravintoterapeuttia. Olenkin jonkun verran kertonut täällä bloginkin puolella vaikeista vatsaongelmistani, joita on tutkittu jo pitkään, mutta minkäänlaista apua oireisiini ja olooni en ole saanut viidentoista vuoden aikana. Tutkimuksia on tehty suunnasta jos toisesta ja erilaisia ruokavalioita on tullut kokeiltua pal-jon. Aina tuloksetta.

Istuin pöydän ääreen Saaravitan yrittäjä Päivi Päivisen kanssa juttelemaan ruokavaliostani. Olin täytellyt etukäteen esitietolomakkeita, joissa kartoitettiin erilaisia oireita ja jo diagnosoituja sairauksiani. Esitiedoista laskettu pistemäärä oli hurja ja kertoi kyllä samaa kertomaa kuin oma olotila ja fiiliskin. Kaiken maailman kokeilujen, ostosten, yritysten, erehdysten ja takapakkien jälkeen olen itse ihan hemmetin väsynyt niin henkisesti kuin fyysisestikin tähän tilanteeseen. Maha turpoaa kuin paraskin raskausmaha, mitä tahansa sinne laittaakin, olen aina väsynyt kuin pystyyn nostettu ruumis ja verensokerit heittelevät. Ruokavalio on tosi yksipuolinen ja saan ihan liian vähän proteiinia ja rasvoja sekä muitakin tärkeitä aineita. Nämä asiat pitäisi saada reilaan ihan ekana. Parin tunnin tapaamisen aikana ideoimme mitä konkreettisesti uuteen ruokavaliooni tulee kuulumaan, mitä voisin syödä aamupalaksi, mitä lounaaksi töissä, mitä välipalana jne. Koin tosi hyödyllisenä sen, että kädestä pitäen sain opin siitä, paljonko proteiinia tarvitsen päivässä ja miten ja mistä sen saan koostettua. Loistavaa!


Uusi ruokavalioni on vähän paleohenkinen höystettynä maitotuotteilla. Joitain oppejani karppaamisesta ja juttadieetistäkin pääsen hyödyntämään. Viljat eivät kuulu lainkaan uuteen ruokavaliooni, koska niistä selvästi saan oireita. Ei kikkailua, vaan helppoutta; paljon proteiinia, vain vähän tai ei lainkaan riisiä ja perunaa. Oliiviöljyä lisätään muutama ruokalusikallinen päivän ruokaan. Paljon vihanneksia, marjoja ja hedelmiä. Sokeria ja hiilihappojuomia pitäisi välttää. Proteiinin riittävä saanti varmasti tulee auttamaan myös makeanhimon hillintään. Päivi koosti minulle lisäksi listan lisäravinteista, joita minun olisi hyvä kokeilla. Sain sähköpostiini vielä myöhemmin lisäksi aimo pinon herkullisia reseptejäkin kokeiltavaksi ja tietysti ruoka- ja lisäravinnesuunnitelmat paperilla.

Tämä ammattilaisen luona käynti ja sieltä saadut ohjeet ja neuvot kyllä antoivat ihan uudenlaista potkua oman ruokavalion muutokseen ja monipuolistamiseen. Malttamattomana olen odotellut tilipäivää, että pääsen kokoamaan jääkaappiin vähän uudenlaista sisältöä! Pikkuhiljaa kohti muutosta...

Diplomiravintoneuvoja, ravintoterapeutti Päivi on pitkän linjan terveydenhuollon ammattilainen ja on perustanut yrityksensä Saaravitan keväällä 2011 elinikäisen siemenen kasvettua haluksi jakaa tietoa ja apua ravinnon mahdollisuuksista terveysongelmissa ja niiden ennaltaehkäisyssä.

SAARAVITA on palvelu sinulle, jos ongelmasi on esim.

*väsymys/uupumus
*uniongelmat
*mahan ja/tai suoliston toimintaongelmat
*ylipaino
*diabetes
*masennus
*atopia, allergiat, astma
*ylivilkkaus
*lapsettomuus
*vaihdevuosioireet
*fibromyalgia
*kohonnut verenpaine ja kolesteroli
TAI sinulla on monenlaisia oireita, joihin ei ole löytynyt syytä

Ravintoterapeutti Päivi korostaa ongelmiin puuttumista hyvissä ajoin, sillä mitä aikaisemmin muutos tehdään, sen helpompaa se on. Kenenkään ei pitäisi jäädä ongelmineen yksin, Päivi kehottaakin siis rohkeasti ottamaan yhteyttä ja pyytämään apua ajoissa!

Valitse ruokasi ennenkuin ruoka syö sinut!

Minä olin kyllä hurjan tyytyväinen käyntiini, sain kerrankin ihan konkreettisia ohjeita ja neuvoja ja tuntui siltä, että oireitani ja minua ylipäänsä kuunneltiin ja ymmärrettiin eikä vähätelty. Iso kiitos ja kumarrus Päiville! Suosittelen lämpimästi ottamaan yhteyttä Päiviin, jos kaipaat apua ongelmiisi. Yhteystiedot löytyvät Saaravitan nettisivuilta.


Onko sinulla kokemusta ravintoterapeutin (tai muun ammattilaisen) vastaanotolla käynnistä? Entä löytyykö muita vatsavaivoista pitkään kärsineitä? Mistä olette saaneet avun, vai oletteko?*Postaus on toteutettu yhteistyössä Saaravitan kanssa. Esittelytekstejä lainattu Saaravitan nettisivuilta.*

Kuvat We<3it

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Moikka,
pakko kommentoida tätä postausta. Olen itse kärsinyt myös vatsavaivoista vuosia.

Tänä vuonna lisäsin kasvisten määrää reilusti, kylmäpuristettua rypsi- tai oliiviöljyä päivittäin, sokerit ja nopeat hiilarit, raa'at vihannekset ja mausteet pois, lisäaineet minimiin ja aamuin illoin maitohappobakteereita (Lacto 7) ja auttoi!

Siis yli 10 vuoden piina tuntuisi vihdoin olevan ohi:) Eli toivoa on sinullakin, se vaan pitää löytää se oma combo koostaa ruokaa kokeilemalla.

Mulla meni muutama vko ennenkuin maha alkoi rauhoittua, joten kärsivällisyyttä se vaatii :)

Aurinkoisin terkuin Katjuska (aktiivilukija taustalta:)

Milma kirjoitti...

Toivotaan että oireet helpottaa. Mullahan on myös näitä samoja ja viljat onkin siksi ihan minimissä, ainoastaan kaurapuuroa ja jotain täysjyväleipää silloin tällöin. Peruna ei sovi mulle ollenkaan ja riisikin hyvin heikosti. Ruis on aika paha eli sitäkin aika vähäisessä määrin syön. Sokeri selvästi saa mun mahan turpoamaan ja juurinkin sellaiseksi raskausmahaksi :D Aika hyvin nää oireet on hallinnassa mun ruokavaliolla mutta joskus tietysti lipsun niistäkin jos on jotain erikoistilanteita kuten vaikka jotkut juhlat jne.

littleB kirjoitti...

Heippa Katjuska! Kiva kun kommentoit :) Hyvin samalta kuulostaa munkin tuleva ruokavalio. Toivoa siis on :)

Milma: Joo samalta kuulostaa... Mä oon ollu gluteenittomalla maaliskuusta asti ja ne pienet lipsahdukset on kyllä todella avanneet silmät sille, et kaikki viljat on mulle ehdoton nounou.

Anonyymi kirjoitti...

Olen joskus lapsena kun syömishäiriötä sairastin, ollut ravintoterapeutin vastaanotolla mutten siitä kyllä enää mitään muista :D

Kärsin minäkin tuosta raskausmahasyndroomasta. Nyt olen ollut muutaman kuukauden ilman viljaa (100% ruis- ja kauraleipä hiivattomana menee pienissä määrin), soijaa, lisä- ja väriaineita (siis einekset, karkit yms) ja aika vähän lihaakin on tullut syötyä. Niin ja maitotuotteetkin jätin pois. Eipä ole ollut enää mitään vatsa- tai iho-ongelmia :) Olo on loistava!

littleB kirjoitti...

Meitä raskausmahasyndroomalaisia on siis enemmänkin! Hih :D
Mutta hei, loistavaa, et sullekin on löytynyt oikea ruokavalio!

IMAGE black and white kirjoitti...

Toivottavasti ruokavalio olisi nyt vihdoin oikea.
Haleja sinne. <3

littleB kirjoitti...

Mä toivon kans. Toivottavasti sielläkin olo pian helepottaa! Halit <3

Vilhelmiina kirjoitti...

Olis kyllä ihanaa kun oikea ammattilainen laittais ruokavalion kuntoon! :) Olis kiva kuulla millaiset sun kokemukset on hetken ajan päästä? :) Kokemusta on lähinnä terveyskeskuksen ravitsemusterapeutista, joka kehoitti syömään ruokaympyrän mukaan. Vuosien varrella oon kyllä huomannu ettei viljat sovi, mutta olis kyllä ihana päästä tuollaisen ammattilaisen käsiin! :)

littleB kirjoitti...

Mulla kans on aiemmin kokemusta vain sairaalan ravitsemusterapeuteista. Sieltä en oikein koskaan mitään apua saanut ja ruokaympyrää vaan tyrkytettiin. Tuolta Saaravitan sivuilta löytyy linkkejä alan ammattilaisten sivuille muissakin kaupungeissa ja hyviä kirjavinkkejäkin!
Kerron kyllä jatkossa kokemuksista ja oloista tän uuden ruokavalion kanssa :)

Saara kirjoitti...

Yks raskausmaha ilmoittautuu lisää, raskaana jo viimeiset 18 kuukautta! :D Oikeasti ei kyllä naurata yhtään. Oon niiiin väsynyt tähän tilanteeseen, henkisesti aivan poikki. Meiltä ei olisi Jyväskylään pitkältikään matkaa, joten vakavasti harkitsen tuonne ajan varaamista. Ihan oman mielenterveyteni kannalta. Oon kokeillu kaikenlaista, mutta tämä tuntuu aina niin hakuammunnalta. Ja kun mikään ei toimi, tulee sellainen välinpitämättömyys ruoka-asioihin ja se taas pahentaa tilannetta. :/ Seuraisin mielelläni, miten sulla lähtee homma toimimaan uuden ruokavalion kanssa! :)

littleB kirjoitti...

Suosittelen lämpimästi! Jo se, ettei ole ihan yksin asian kanssa auttaa. Mä niin tiedän ton turhautumisen ja välinpitämättömyyden! Kerron varmasti jatkossa lisää tuntemuksia :)

Lähetä kommentti

Kommentteja! Kiitos nam! :)

 

Littlebigthings Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review