23 kesäkuuta 2013

Käännös paleoon päin!

Lähettänyt Tiia / Littlebigthings klo 19.05
Kuinkas ollakaan lupauduin ennen juhannusta kokeilemaan paleoruokavaliota. Ihanainen Emmi Spark with me -blogista kertoi aloittavansa kokeilun ja hupsis huomasinkin olevani samassa veneessä, niin mielenkiintoiselta se kuulosti. Äkkirysäyksellä aloittaminen ei onnistu heti huomenna koska päätös tuli tehtyä niin äkkiä että kaapista täytyy syödä pois kielletyt jutut ja en pääse tänään kauppaankaan täydentämään kaappia. Pikkuhiljaa on kuitenkin tarkoitus muuttaa ruokavalio paleoruokavalioksi. Ihan kokeilumielessä, miltä olo tuntuisi ja kuunnellen mitä maha siitä tuumaisi.

Mutta mitäkö se paleo sitten tarkoittaa?

"Suurin osa aterioista koostuu eläinproteiinista, rasvasta ja kasviksista. Ideana on siis syodä mahdollisuuksien mukaan sellaisia ruokia, joita olisi ollut tarjolla meidän kivikautisille esi-isillemme. Pohjana tälle ajatukselle on se, että meidän geenimme ovat muotoutuneet miljoonia vuosia kestäneen evoluution tuloksena. Ne ovat edelleen käytännössä samat kuin kivikautisilla esi-isillämme, eivätkä ole ehtineet mukautua uusiin (neoliittisiin) ruokiin, kuten viljoihin. Kuitenkin on hyvä pitää mielessä, että kaikki “kivikautinen” ruoka ei ole hyväksi ja kaikki uusi ruoka ei välttämättä ole terveydelle haitallista. Paleon tarkoituksena ei siis ole mikään luolamiesleikki, vaan sitä voi käyttää viitekehyksenä tehdessään ruokavalioon liittyviä valintoja."

Paleosyömisen perusteet
  1. Reippaasti eläinproteiinia: lihaa, kalaa, mereneläviä, lintuja, kaikenlaista riistaa, kananmunia
  2. Kasviksia niin paljon kuin napa vetää, pohjana vähähiilihydraattiset kasvikset (esimerkiksi salaatit, kurkku, tomaatti, kaalit, paprikat…) ja tarpeen mukaan enemmän hiilareita sisältäviä juureksia (ei perunaa) ja marjoja
  3. Rasvoja: kookos, voi, kaakao, avokado, extra neitsytoliiviöljy
  4. Välillä vähän hedelmiä (rajoitetusti fruktoosisisällön takia) ja pähkinöitä/siemeniä (rajoitetusti omega-rasvahappotasapainon takia)
  5. Yleisesti: Suosi oikeaa ruokaa. Se on käsittelemätöntä, mahdollisimman lisäaineetonta ja sokeroimatonta. Mitä lyhyempi tuoteseloste, sen parempi ja mielellään ei tuoteselostetta ollenkaan.


Nammmms, nälkä tulee kun selailee netistä erilaisia paleoaiheisia sivustoja ja ruokareseptejä. Hurjaa muutostahan tämä ruokavalio ei omaani tuo, viljathan ovatkin jo pois ja maitotuotteetkin olleet aika vähillä viime aikoina. Lähinnä einesruuan ja prosessoidun sapuskan poistuminen ja kasvisten lisääminen ovat tälle laiskurille se haaste. Ja ne karkit... Juhannuksen mässäilyn ja varsinkin viljan syömisen jälkeen mun maha todella huutaa apua ja pian! Siirrynkin siis takaisin tutkimaan ensi viikon uudenlaisia herkkuja ja laatimaan huomiseksi kauppalistaa.

Löytyykö teiltä kokemusta paleoruokavaliosta? Oletteko kokeilleet tätä, tai jotain samantyyppistä? Miten se vaikutti, mitä tykkäsitte? Ja löytyykö jaettavaksi jopa reseptejäkin? Kertokaahan!


Kuvat: we<3it


9 kommenttia:

Emmi kirjoitti...

Jee!

Milma kirjoitti...

Kokemusta paleosta ei löydy mutta mielenkiinnolla seuraan miten se sulla menee. Kovin suuria muutoksia ei multakaan paleoon siirtyminen vaatisi. Lähinnä marjoja mulla menee paljon ja sitten noi maitotuotteet olis paha rasti. Maitorahkaa, natureljugua ja kahvimaitoa mene paljon enkä tiedä miten ihmeessä osaisin olla ilman niitä :D

IMAGE black and white kirjoitti...

Mä oon tuota tässä tovin harrastanut, tosin en ihan täyspaleona, koska maitotuotteita on välillä mennyt. Mutta viljaton elämä on aina hyvästä masulle, näin itse uskon. :)

littleB kirjoitti...

Emmi: No niimpä :) Ei malttais odottaa et saa ihan kokonaan kropan (ja päänkin) käännettyä paleoasentoon :)

Milma: Marjoja saa onneksi syödä, ja hedelmiäkin mikä voi mulla helpottaa karkkituskaa :) Maitotuotteista juusto tulee oleen mulle kova :/

Image: Mulla tavoitteena olis suhde 80/20 syömisessä. Jos sen 80 prosenttia sais muutettua hyväksi ruuaksi niin silloin tällöin voi jotain muutakin maistaa :) Mä epäilen kärsiväni viljayliherkkyydestä, vaikkei keliakiaa olisikaan. En tosin uskalla mennä enää tähystykseen, joten diagnoosia en voi koskaan saadakaan. Viljattomuus kuitenkin todella helpottaa oloa, joten pysyn siinä :)

Heisi kirjoitti...

Diabeetikkona en tuollaiseen hommaan varmaan saisi lähteä tai katsoin kyllä yhden dokumentin missä oli muutamat ykköstyypin diabeetikot saaneet sokeriarvot niin hyvään kuntoon, että se puoltaisi tälläisen vähähiilihydraattisen ruokavalion puolesta. Kuitenkaan mitkään lääkärit ei tätä puolla vaan pelkästään ne diabeetikot itse. Vaikka tulokset on todella hyvät, mutta silti sitä ei suositella kenelekkään diabeetikolle. Tiiä sitten miksei. Toivotaan, että tuosta ruokavaliosta on apua. :) LAittele sitten tuloksista juttuja tänne!

littleB kirjoitti...

Suomessa tullaan kyllä niiiiiin jälessä näissä yleisissä suosituksissa. Eikä osata oikeen edes perustella mitään, tehään vaan niinku on aina ennenkin tehty ja piste. Mä ainakin voin vaan niin paljon paremmin ilman viljatuotteita, se tuli karvaasti taas kokeiltua juhannuksena. Ei vaan pysty syömään, masu sanoo nou nou :)

Kerttu / Modernisti Kodikas kirjoitti...

Ihania kesäkuvia!

Kerttu / Modernisti Kodikas kirjoitti...

Häh, tämän kommentin oli tarkoitus mennä juhannuspostaukseen! Taitaa olla jo helle sekoittanut pään :D

littleB kirjoitti...

No vähemmästäkin helteestä tässä sekoaa itse kunkin pää :D No ei vaan, tuo mun kommentointi on vähän hämyssä paikassa, et ole eka erehtynyt :) Pitäisi saada se muutettua, kun vaan osaisi...

Lähetä kommentti

Kommentteja! Kiitos nam! :)

 

Littlebigthings Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review