Hei, tiesittekö, että parhaillaan vietetään IBD-viikkoa?
IBD-viikon tavoitteena on lisätä tietoisuutta IBD:stä sekä muistuttaa, etteivät kaikki sairaudet näy ulospäin. IBD-viikkoa vietetään vuosittain 1.–7. joulukuuta.
IBD, eli tulehdukselliset suolistosairaudet, yleistyvät edelleen voimakkaasti Suomessa, sillä joka vuosi yli 2 000 saa IBD-diagnoosin. Sairauden esiintyvyys on maassamme yksi maailman suurimpia, ja IBD:stä on tulossa suomalaisten uusi kansantauti, sillä sairastuneita on jo lähes 50 000.
Sairauden yleistymisen syytä tutkitaan edelleen. Sairauden taustalla ajatellaan olevan perinnöllinen alttius, mikä ei kuitenkaan selitä tulehduksellisten suolistosairauksien nopeaa lisääntymistä. Ympäristötekijöiden (mm. hygieniataso ja antibioottien käyttö), suoliston bakteerikannan ja ravinnon muutosten katsotaan olevan lisääntymisen merkittävimmät syyt. (teksti: Crohn ja Colitis ry)
Mikä sitten on IBD?
IBD:n alle kuuluvat Crohnin tauti, Colitis Ulcerosa ja iso joukko muita suolistosairauksia. Minä sain Crohnin tauti diagnoosin vihdoin tänä kesänä, sairastettuani 21 vuotta. 

Crohnin tauti on krooninen, tulehduksellinen suolistosairaus. Sairaus ei ole tarttuva. Se voi esiintyä missä tahansa ruoansulatuskanavan alueella, yleisimmin kuitenkin ohutsuolessa, varsinkin sen loppuosassa tai paksusuolessa. Tavallisimpia oireita ovat vatsakivut, ripuli, veriuloste, kuumeilu ja laihtuminen. Oireet voivat olla jatkuvia tai esiintyä toistuvasti muutamien viikkojen, kuukausien tai jopa vuosien välein häviten välillä. Oireet riippuvat tulehduksen laajuudesta ja vaikeusasteesta sekä paikasta. Diagnoosi tehdään tähystyksen ja koepalojen avulla. Sairautta hoidetaan lääkkeillä ja joissain tapauksissa leikkauksella.(Crohn ja Colitis ry)
Minun Crohnini löytyi kapselikamerakuvauksella ohutsuolesta. Siellä oli kuvaushetkellä noin viitisenkymmentä tulehduspesäkettä. Näin ne itsekin paljain silmin kuvauksen aikana. Suolistosairaudet voivat olla joskus hankalia todeta, mutta toivon, että tietoisuus lisääntyisi ja kenenkään ei tarvitsisi sairastaa ilman hoitoa näin pitkään kuin minun. Minä ravasin lääkärissä 21 vuotta, mutta mahdollisesti olen sairastanut Crohnia jo lapsuudesta saakka.
Itselleni diagnoosi oli ihan valtava helpotus kaikkien näiden vuosien, monien tutkimusten, hoitoyritysten, turhien lääkkeiden ja ruokavaliokokeilujen jälkeen. Ennen kaikkea diagnoosi oli henkinen helpotus, kun vihdoin löytyi oireiden oikea syy, eikä vika ollut päässäni, niinkuin lääkärit olivat minulle 20 vuotta uskotelleet. En todellakaan ollut itse syyllinen oireisiini, eikä mikään ruokavalio olisi niitä parantanut. Helpotus diagnoosi oli myös siksi, että nyt minulla on hoitokontakti, erilaisia lääkkeitä, joilla oireita voidaan helpottaa ja joiden avulla tauti voidaan saada remissioon ja näin ollen on toivoa paremmasta voinnista. Nyt kukaan ei enää syyllistä minua huonosta voinnistani. Paitsi ehkä minä itse, vanhasta tottumuksesta.
Tällä hetkellä minulla menee tulehdusta hillitsevän lääkkeen lisäksi solunsalpaajalääkitys. Olen syönyt nyt 4kk solunsalpaajaa, ja ensimmäistä kertaa tuntuu, että tunnelin päässä alkaa näkyä heikkoa valoa. Mä niin toivon, että tämä lääke toimisi ja myös säilyttäisi tehonsa jatkossa. Nämä jytkymmät lääkkeet edellyttävät jatkuvaa tarkkaa labraseurantaa ja sivuvaikutukset voivat olla melkoisia, mutta so far so good! Ei voi kuin toivoa, että kaikki menee hyvin.

Crohn on tautina hyvin aaltoileva, se voi olla ärhäkkä tai lievä ja sen luonne voi vaihdella näiden välillä. Tyypillisiä ovat pahenemisvaiheet, akuutit tilat, jolloin suoli on tulehtunut ja oireita on paljon. Toisinaan sairaus voi olla remissiossa, oireettomana tai lähes oireettomana, jopa vuosia. Itse olen oireillut niin kauan, että en enää tiedä mitä on normaali elämä, mutta olen toiveikas, että se olisi ainakin helpompaa ja kivuttomampaa kuin mitä tähän astinen :)

Halusin kertoa omasta sairaudestani IBD-viikon kunniaksi ja tietoisuuden lisäämiseksi. IBD on vähän tälläinen #näkymätönsairaus, josta ei liiemmälti huudella. Minä olen sairauteni kanssa hyvinkin sujut, eikä näistä asioista puhuminen ole ongelma. Minua kiinnostaisi kuulla teidän kokemuksia tai ajatuksia IBD-sairauksista. Onko tuttuja juttuja, löytyykö sieltä joku toinenkin sairastava, tai onko aihe muuten tuttu? Mitä haluaisit tietää IBD:stä yleisesti tai Crohnin taudista? Vastaan mielelläni yleisesti sairaudesta parhaani mukaan, ja toki kerron lisää omistakin kokemuksistani jos haluatte tietää. 

Kertokaa ja kysykää mitä tahansa!

Lisätietoa sairauksista ja vertaistuesta löydät 
Crohn ja Colitis ry:n sivuilta.
#ibdfi #ibdviikko #näkymätönsairaus