Vietimme lauantai-iltana oman perheen pikkujouluja iskän luona. Perussettiinhän kuuluu tietenkin paljon kynttilöitä, glögiä, suklaata, punaviiniä, jouluisia herkkuja...





Perinteistä siis...


Mutta miten tortillat liittyy pikkujouluihin? 
No eipä kai yhtään mitenkään :) Mutta ne vaan on niin hyviä ja niitä saa harvoin! Isommalle porukalle on kiva laittaa tortilloja kun täytteitä ja kastikkeita voi olla monenlaisia. Jauhelihaa, kanaa, erilaisia kasviksia, valkosipulisalsaa, kermaviiliä ja guacamolea, niistä oli meidän pikkujoulutortillat tehty. Näitä herkkuja ei tule kyllä itsekseen koskaan kotona tehtyä. Ja niin hyvin maistuivat nyt, että kuvakin jäi ottamatta :)


Jälkkäri meillä oli kuitenkin hieman perinteisempi ja jouluisempi. Aivan ihana Valkosuklaa-glögikakku jota kokeilin eka kertaa.
Resepti on alunperin Kinuskikissan ja en tehnyt muita muutoksia kuin koristelun osalta. Pohjan tosin jätin rouheammaksi eli piparin muruset olivat ihan pureskeltavia palasia.

Valkosuklaa-glögikakku
Pohja:
180 g piparkakkuja
75 g voita tai margariinia

Täyte:
6 liivatelehteä
5 dl kuohukermaa
200 g valkosuklaata
400 g vaniljarahkaa
½ dl vettä
200 g puolukoita tai karpaloita

Kiille:
3 liivatelehteä
3 ½ dl glögiä

Peitä halkaisijaltaan 24 cm kokoisen irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Peitä sisäreunat reunakalvolla tai sivele niihin ruokaöljyä, jotta kakku irtoaa vuoasta siistimmin. Murskaa piparkakut kaulimella tai tehosekoittimessa. Sulata voi kattilassa ja sekoita joukkoon piparimurska. Painele seos vuoan pohjalle.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Paloittele suklaa lautaselle tai mikroastiaan ja sulata mikrossa miedolla lämmöllä (n. 200 W) välillä sekoitellen. Yhdistä suklaasula ja vaniljarahka. Lisää seos kermavaahdon joukkoon. Kiehauta vesi ja sulata siihen liivatelehdet. Lisää täytteeseen. Sekoita joukkoon lopuksi lusikalla tai nuolijalla käännellen puolukat. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa 3 tuntia.

Laita kiilteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta ½ dl glögiä kattilassa ja sulata siihen liivatelehdet. Lisää seos lopun glögin joukkoon ja kaada täytteen päälle. Hyydytä jääkaapissa pari tuntia. Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.


Kinuskikissan alkuperäisessä ohjeessa siis on Candy meltseillä tehty upea koristelu, itse vetäisin pikaisesti pinnalle hieman sulatettua valkosuklaata ja jäisiä puolukoita. Oli kyllä tosi herkullinen kakku! Just mun makuun, tässä yhdistyi niin hyvin kirpeän ja makean yhdistelmä eikä kakku ollut liian makea. NAM!





Itsehän pysyttelin illan ihan glögilinjalla mutta päätin valmistaa muille maistettavaksi jonkin jouluisen juoman. Maistelin muuten eka kertaa Marlin mustikkaista glögiä ja siitä taisi tulla mun uusi suosikki, ihanaa! Juomakokeiluun päätyi kaikille aiemmin tuntematon chilillä terätetty Hot Dubonnet. Perhe tuntui olevan enemmän terästetyn glögin perään, mutta juotua tämäkin tuli :) 

Onkos teillä ollut pikkujouluissa uusia herkkuja kokeilussa tai meidän tortillojen kaltaisia yllätysmomentteja mukana?